Elaboració de pa
Dedicarem un dia a fer pa: pastar-lo, donar-li forma, coure’l i menjar-lo.
Ingredients (per a 1 kg de pa):
- 700 g de farina integral
- 1 culleradeta de sal
- 25 g de llevat fresc
- 1 culleradeta d’oli
425 cc d’aigua tèbia
Elaboració:
Dins un bol gros o ribell mesclam primer la sal i la farina. Després fem un clotet enmig i hi posam el llevat ben dissolt amb un poc d’aigua, de la que tenim mesurada. Ho mesclam bé i a poc a poc hi anam afegint l’oli i més aigua i anam pastant fins que la pasta no s’aferri a les mans. (Anirem passant el ribell fins que tots els infants tenguin l’oportunitat de pastar unes quantes vegades). Com més pastat està, més esponjós quedarà el pa.
Quan la pasta ja té una consistència suau i uniforme, la deixam reposar dins el ribell, tapada amb un pedaç humit, durant mitja hora perquè tovi. Durant aquest temps canviarà d’aspecte i augmentarà molt de volum. Tornam a agafar la pasta, la copejam perquè surti l’aire que té dins i li donam la forma desitjada: un pa rodó, barres, panets, trenes… Hi fem alguns talls al damunt. El posam al forn encalentit prèviament i a 200 ºC. El temps de cocció és aproximadament mitja hora, però depèn de la grandària del pa i del tipus de forn.